Lees hier hoe je glasdallen en glastegels verwerken kan.
Wapening maakt het sterk

Daar glazen bouwstenen roostervormig verwerkt worden ontbreekt een verband dat stevigheid geeft. Daarnaast speelt dat hechting van specie aan glas ook niet optimaal te noemen is.
Om voldoende stabiliteit in het geheel te krijgen wordt er verticaal en horizontaal wapeningijzer rond 6mm in de voegen aangebracht. Horizontaal moet er iedere laag een wapeningstaaf aangebracht worden en verticaal is om de twee glazen bouwstenen vaak voldoende.

Uit de betonwetenschap is bekend dat zich rondom ingestort (roestend) wapeningijzer een, zoals dat heet, pasieveringslaag die het beschermt tegen roesten. Dat gebeurt ook bij in voegen verwerkte wapeningstaven. De praktijk heeft echter bewezen dat de specie minder waterdicht is dan beton en roesten zeker niet is uitgesloten. Daarom raden wij u aan om altijd met verzinkte wapeningstaven te werken. U kunt altijd de wanden achteraf nog voorzien met een waterwerend preparaat. zie > www.nanocoatshop.nl

Werk altijd met verzinkte wapening.

Gebruik de voorgeschreven glazen bouwsteen mortel.

Gaat u een douchewand maken? kijk ook eens naar het lijm+kit systeem.

Glazen bouwstenen metselen

Bakstenen worden in een vrij natte specie op hun plek aan de draad gewreven. Direkt daarna zuigen ze vocht op uit de specie die daardoor droger wordt en vervolgens moeilijk of niet meer te vervormen is. Glas is hard en dicht. Zuigt geen vocht op. Daarom moet gewerkt worden met een zo droog mogelijke, zoals we dan zeggen, aardvochtige specie. De specie is kan en klaar in zakken van 25kg te verkrijgen bij de betere dhz-ketens. Het maar langzaam drogen is ook de oorzaak dat bij meer dan 4-5 lagen glazen bouwstenen achterelkaar gestapeld de blokken onderin de wand gaan ‘zwemmen’. Na 4-5 lagen moet u stoppen en de specie een nachtje laten verharden alvorens u verder kunt werken. Alleen als u een mal maakt waar de glazen bouwsteen in geplaatst worden kan in één dag een wand in zijn geheel opgetrokken worden. Een alternatieve manier is om de stenen met voegkruisjes te metselen, of het te verwerken met de dhz-lijmbouw systemen van het merk Solaris/Seves.